Građa dlake
Poprečni presek dlake
 
 
 
Dlake

Dlake su rožnate vlaknaste izrasline na telu mnogih vrsta sisara. Sve dlake na telu sisara čine krzno (jedino postoji razlika u srpskom jeziku da se dlake ljudi ne nazivaju krznom, jer je to izraz rezervisan za životinje, dok se za ljudske dlake koristi termin kosa ili, jednostavno, dlake). Osnovni gradivni materijal dlake je keratin. Keratini su bjelančevine, dugih lanaca (polimeri) aminokiselina.


  Na telu razlikujemo tri vrste dlaka:

  - LANUGO (kratke svetle dlake koje pokrivaju telo novorođenčeta),

  - VELLUS (tanke, nežne, kratke i svetle dlake sa malo pigmenta)

  - TERMINAL (tamne dlake sa dosta pigmenta - kosa, obrve i trepavice).


Deo dlake koji je iznad površine kože je stabljika. Ispod kože se nalazi koren. Dubina korena varira i moze biti u drugom sloju kože, dermisu ili u potkožju. Koren dlake je proširen na donjem delu i to je, takozvani, bulbus.
Na bulbusu se nalazi udubljenje - papila. Tu se nalaze krvni sudovi koji hrane dlaku. Koren dlake je obavijen folikulom. Folikul i papila se spajaju i čine matriks, a dlaka raste upravo na tom spoju.
Pigment koji dlaci daje boju je melanin koji se nalazi u matriksu i stabljici dlake. Da bi se sprečio rast dlake, treba uništiti matriks.


  Rast dlake - ciklus koji ima tri faze:

  - ANAGEN - faza rasta dlake. U ovoj fazi dlaka ima najviše pigmenta te se samo tada može uništiti. Brijanjem povećavamo broj dlaka u anagen fazi.

  - KATAGEN - početak odumiranja dlake. Smanjuje se količina pigmenta i dolazi do početnog odvajanja dlake od korena.

  - TELOGEN - zavrsna faza rasta dlake. U ovoj fazi dlaka se skroz odvojila od korena.


  Folikulitis

Folikulitis je infekcija i upala folikula dlake. To stanje može da se pojavi na površini kože ili duboko unutar folikula. Najčešće se javlja nakon brijanja ili depilacije. Dlaka ne može da probije površinu kože i stvaraju se upale koje su bolne.

Jedino trajno rešenje protiv uraslih dlaka je trajna laserska epilacija.

 
 
Copyright© 2012 Kozmetički salon "3M" Novi Sad - All Rights Reserved | Design by SlaVuj